S/Y Isa

2016-08-29
14:29:17

Femtonhundratalsfästning och flott yacht-klubb

Onsdagen den 24 augusti gick vi ett kort stycke tvärs över mynningen på Ria de Vigo, till staden Baiona. Vi beslöt att lägga oss i en av de två marinorna, Montereal  Yates Baiona som var belägen alldeles vid den stora fästningen Montereal som utgjorde ett verkligt landmärke. Marinan drevs av den lokala Yacht-klubben och verkade vara ett ställe där man höll stil och tradition. Klubbens och marinans faciliteter ligger inne i själva fästningsområdet och deras restaurang med tillhörande bar och terrass var av det ståtligare slaget.

 
 

Isa var i behov av en uppsnyggning så de två kommande dagarna ägnade vi mycket tid åt klädtvätt, städning och båtpolering. Vi promenerade runt fästningen vars nuvarande form är från femtonhundratalet men tidigare varianter har funnits på udden sedan Julius Caesars tid. Nämnde romare intog nämligen Baiona år 60 efter Kristus. Vi strövade naturligtvis även runt i den väldigt mysiga gamla staden med sina trånga gränder och mysiga krogar.

 
 

I hamnen ligger också en kopia av ett skepp i Columbus flotta, Pinta hette skeppet. Detta skepp var det första att återkomma till Europa efter den berömda seglatesen till Amerika och Pinta angjorde kusten just här i Baiona. Baionaborna var således de första européerna att få höra om den beryktade upptäcksfärden.

 

Andra kvällen fick vi sällskap av Karin och Hasse från Barbasol och efter ett glas vin i Isa letade vi upp en trevlig restaurang där vi avnjöt grillade sardiner (xorbas), padrones samt något kött. Till detta ett lokalt vin av druvan albariño. Allt smakade förträffligt och inte var det dyrt heller. På vägen hem kunde vi inte motstå att besöka den flotta baren på yacht-klubben för en gin&tonic.

 

Nästa dag var lika varm och skön där vi låg men vi såg att längre ut låg dimman och lurade. Det är ofta dimma utmed dessa kuster där den kalla atlantluften strömmar in och möter den varma höjderna vid land.

Denna vår sista kväll i Spanien blev det en riktig svenskträff ombord på Barbasol. Janne från Indigo och Mats och Eva från Angelina anslöt och vi hade en social kväll med glatt umgänge. Dock inte så sen för vår del eftersom vi planerade att komma iväg skapligt tidigt nästa morgon.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: