S/Y Isa

2016-07-29
19:26:42

Högt torn och gamla krigsskepp

Onsdagen den 27 juli hade vi tänkt segla vidare men morgonen mötte oss med hård, västlig vind och duggregn så vi beslutade att avvakta en dag. Vi tillbringade förmiddagen med att bara mysa i ruffen, fika och läsa. Det kändes inte alls dumt faktiskt. Efter lunch hade det slutat regna och vi gav oss ut på vandring utmed en fin strandpromenad österut bort från Brighton till en liten by som heter Rottingdean. Det branta kalkstensstupet reste sig ovanför oss och gav faktiskt lä trots att vinden låg på från havet. Stupet var bevuxet här och var med kalkälskande örter och fullt med flintastenar i olika fantasifulla former var insprängda i den lösare kalken. På sydsidan brusade vågorna mot den steniga stranden. En vacker och trevlig promenadväg.

Efter kaffe med glass på ett litet trevligt kafé i Rottingdean, vände vi åter mot Brighton. Efter middag i båten kom svenska Rebecka och hennes lilla Emma på besök. Vi hade en mysig pratstund med dem. Resten av familjen, d. v. s. pappa Anders och åttamånaders Alice var kvar i deras båt Forza för lilla Alice sov.

Torsdag 28 juli klockan halv sex var vi uppe och förberedde snabbt vår avfärd från Brighton. Vinden hade dött helt och vädret såg lovande ut med glimtar av sol så vi bestämde oss för att fortsätta västerut, trots bristen på vind.  Eftersom det antingen blåser friskt från väst eller inte alls så får man välja och vi ville gärna röra på oss så järngenuan fick jobba. Dagens ben var förhållandevis kort, bara 42 NM. Vi hade medström och lugnt hav så det gick fort. Strax efter tolv lade vi till i Gosport Marina tvärs över sundet från Portsmouth.  De flesta platserna för gästande båtar fanns på denna sida med det går en färja över till Portsmouth-sidan var sjunde minut så det gick kvickt att ta sig över. Flytetyg av alla de slag trängdes på vattnet utanför Portsmouth, bland annat en av de få kommersiella svävarna som är i bruk. Mudderverk, pråmar, fartyg, snabba färjor och ett stort antal seglare var det också så det gällde att vara koncentrerad när man stod till rors.

 

När vi tagit oss över sundet promenerade vi på Gunwharf Docks där de byggt ett marint centrum med butiker, restauranger och barer. Vi kunde inte heller motstå att åka upp i det 170 meter höga tornet Emirates Spinnaker Tower för att få en vidunderlig utsikt åt alla håll. Tornet har funnits sedan 2005 och påminner om Burj al Arab i Dubai. Mycket stiligt tyckte vi, både på dagen och på natten.

 
 

Efter denna hisnande upplevelse stillade vi vår hunger med att gå och äta indiskt alldeles vid tornet. God mat och en King Fisher Draught kompletterade dagen innan vi åter tog färjan över till Gosport.

 

Fredag morgon laddade vi för att vara kulturella och tog åter färjan över sundet. Vi gick till det marinhistoriska centret som låg strax intill och gick på flera av de muséer som finns där, bland annat HMS Warrior som var ett slagskepp från 1800-talet och det äldre HMS Victory som var Lord Nelsons skepp vid slaget vid Trafalgar. De hade även en utställning om ett av de stora sjöslagen under första världskriget, slaget vid Jutland i maj 1916 utanför norra Jylland. Vid detta slag dog över två tusen tyska marinsoldater och mer än sex tusen brittiska. Strömmar förde med sig döda män så långt som till svenska västkusten och det finns ett flertal anonyma gravar i Bohuslän för dessa stackare som flöt i land.

 

Det fanns många fler saker att se för den intresserade men vi nöjde oss med detta för tillfället.