S/Y Isa

2016-07-11
22:05:52

God fart och en oväntad passagerare

Lördagsmorgonen den 9 juli bjöd på solsken efter nattens ösregn och vi lade ut från Grenå halv åtta. Fin västlig vind att segla långt på och det ville vi utnyttja. Vi satte kurs söder ut och valde Samsös västsida för att sedan gå mot Lilla Bälts mynning. Här fick vi göra ett par slag men mest kunde vi hålla mot mål på bidevind. Fort gick det också. Perfekt vindstyrka för Isa, d. v. s. 8-10 m/s. Vi gjorde ofta över åtta knop, vilket kändes skönt.

Klockan sju på kvällen lade vi till i Middlefarts norra gästhamn efter avverkade 83 nautiska mil. Nöjda avnjöt vi pasta med köttfärssås och ett glas rött efter en lång dag på sjön.

 

Söndagen började med besök hos bagaren för inköp av frukostfrallor, wienerstang, m. m. Sedan kastade vi loss och åt frukost medan vi motorseglade genom den lummiga, smala och krokiga delen av norra Lilla Bält. Som underhållning till frukosten såg vi flera små grupper med tumlare. När vi kom ut på breddningen satte vi segel och fick på nytt en bidevind. Väst om Årö var det smalt igen och en hel del båt, bl. a. ett tolv meter långt vikingaskepp. Åter blev det några slag på fjorden ner mot Als innan vi kunde styra in mot Sönderborg. Mitt på denna öppna fjord kom en utmattad duva och satte sig på vår landgång. Den såg verkligen trött ut och satt där minst en och en halv timme trots att vi gjorde flera slag så lät den sig inte skrämmas. När vi kom närmre land så piggnade den till och till sist flög den. Lustigt!

 

Vi fick vänta en halvtimme på broöppning strax innan staden men kunde sedan lägga till i gamla hamnen. Mysig hamn med många semesterfirare, musikkår och något slags parad med hästar. Efter risotto med fläskfilé tog vi en promenad runt slottet och genom staden.

Måndagen den 11 juli lämnade vi Sönderborg halv sju och fick en sträckbog ner mot Kiel. Det märks verkligen att Kiel är ett segel-mecka. Stora lustbåtshamnar på båda sidor om viken och hundratals om inte tusentals master. Många båtar ute och seglade var det också. Vi pausade en stund strax innan slussen för lunch och kontroll av motor med mera. Halv tre körde vi in i slussen tillsammans med ett fartyg och många andra fritidsbåtar. Rejäla slussar, de här. Vi pinnade på drygt halva kanalen innan vi sökte oss in i en liten sidokanal där man kunde ligga för natten. Vi lade till vid halv åtta efter 13 timmars färd och 72 avverkade nautiska mil. Ett lantligt och idylliskt övernattningsställe med pilträd och en gammal klaffbro.

 
 
Kommentar:
2016-07-11 @ 23:22:28
#1: Ingvar

Låter härligt med tumlarna! Själv är jag jätteförkyld sedan en vecka och nu tappat rösten...

När jag ser fotot där masten är med så har jag två undringar: De röda tamparna - är detta dina Marie? Och då skulle de vita vara Mats'. Har Mats med sig stolpskorna? De kan komma väl till pass litet söder ut om Mats skall plocka kokosnötter. Var det inte Keith Richard som ramlade ner från en kokospalm?

Nordtyskland är ju litet speciellt dels med sitt obegripliga språk, dels med sin usla Schnaps. "Bommerlunder - der klare aus den Norden" - denna måste drickas väl kyld. På restauranger för man den från frysen och då smakar den inget som tur är, men rumsvarm - fy för den lede.

Ha det gôtt / Ingvar

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: