S/Y Isa

2017-11-24
22:35:20

Mingel och umgänge i Falmouth och English Harbour

Att deltaga i rallyn är supersocialt! Sedan vi anlöpte Falmouth Harbour för en vecka sedan har vi minglat, umgåtts, pratat och skrattat nästan konstant. Salty Dawg-seglarna är mycket intresserade av umgänge så varje kväll har det varit olika sammankomster i English Harbour alldeles bredvid eller på Yacht-klubben här. Bland annat har vi besökt vackra Admiral’s Inn i English Harbour med restaurangen Pillars flera gånger. Restaurangen är inrymd i ett av de gamla stenhusen intill det som en gång var segelloftet i det berömda Nelson’s Dockyard. Endast de gamla murade pelarna av loftet står kvar (där av namnet) och bland dessa har man satt ut bord och soffor.

Här ligger Isa förtöjd i Antigua Yacht Club Marina
Pillars sett från andra sidan viken.
Mats, Jess, Erica, Jos och Marie njuter av en välkomstdrink på Pillars.
Jos och Erica hade bröllopsdag som de firade med fin middag på Pillars efter välkomstdrinkarna.

Tvärs över den smala viken English Harbour finns restaurang Boom som också tillhör Admira’ls Inn. Namnet är mycket passande då restaurangen är inrymd i ett gammalt krutmagasin. Här finns även en tjusig pool som man får använda hela dagen om man äter lunch på Boom, vilket vi gjorde tillsammans med Erica och Jos från Endless Summer samt Laura och John som hade gastat på Mojito. En fantastiskt skön och avslappnad dag med jättegod lunch, sköna pooldopp och trevligt umgänge.

Marie och Mats, Laura och John (besättning på Mojito), Jos och Erica från Endless Summer samt Jess på Boom.
Den fina poolen hade utsikt över English Harbour och Pillars på andra sidan.

En kväll var vi på Fishy Friday som arrangerades av Copper & Lumber, också detta en restaurang inne på det gamla varvsområdet. Fishy Friday ordnas varje fredagskväll året runt och är mycket populärt bland både lokalbefolkning och seglare. Olika sorters grillad fisk och skaldjur serverades för en överkomlig slant och alla satt vid bord under stjärnhimlen alldeles vid kajkanten och åt. Mycket trevligt! På varvsområdet finns även ett museum, flera kaféer, en bank, ett postkontor, ett konditori, tull- och immigrationsmyndighet, ett segelloft, en båttillbehörsbutik, flera boutiquer, med mera, med mera.

Bob från Pandora, Jos från Endless Summer och Mats från Isa filosoferar i baren på Antigua Yacht Club.
Beth från Wayward Wind.
David från Suzie Too och Jeff från Ujam’n.
Suzie från Suzie Too och Jos från Endless Summer.
Mats från Isa och Peter från Wayward Wind.
Suzie från Suzie Too och Erica från Endless Summer.
Diamond från Antigua som gillade att hänga med oss och Jess.

En annan kväll var det ett officiellt välkomnande av oss Salty Dawg-seglare på Antigua Yacht Club. Det bjöds på god mingelmat samt drinkar, vin och öl och Antiguas turistminister höll välkomsttal. Veckan kulminerade den stora välkomstmiddagen på restaurang Boom måndagen den 20 november. Vi kunde välja på olika grillade rätter med passande drycker till.

Jess är redo för den officiella avslutningsmiddagen på Boom.
Mats, Jess och Jos roar sig kungligt på Boom.

Vi har också hunnit med en utfärd med ett par av Jessicas vänner, Cazz och Vaughn som båda jobbar i båtindustrin. Cazz arbetar med att förse superyachts med allt vad de kan tänkas behöva. Hon får dagligen beställningar på allt från nya jättesegel till färska jordgubbar. Vaughn jobbar med att serva motorer på snabba båtar och han har tillgång till en motorbåt med två 300-hästars utombordare som vi for ut med på nordsidan av Antigua.

Jess, Cazz, Vaughn och Marie strax innan vi drog iväg med den snabba båten.

Vaughn rattade skickligt den snabba båten mellan de många reven. Det vill till att känna farvattnen väl när man som vi fräste fram i 45 knop. Vi gjorde först ett stopp på Bird Island, en liten obebodd ö där vi badade och beundrade utsikten från toppen. Efter detta åkte vi ner utmed västkusten och passerade många fina ankringsplatser på vägen. Strax söder om Jolly Harbour gick vi i land och åt lunch på Dennis restaurang, en trevlig och inte så dyr restaurang på en klippa mellan två fina sandstränder. Tack Vaughn och Cazz för den trevliga dagen!

Vaughn, Marie Cazz och Jess vid Bird Island.
Uppe på Bird Island fanns det hål i klippan där man såg havet. De kallades Blue Holes.
Utsikt från Bird Island.
Vaughn och Mats simmar in till stranden efter att ha ankrat båten på betryggande djup.
Badande barn på stranden i Pickard’s Bay.

En tidig morgon stegade Marie iväg upp på berget i sydost som heter Shirley Heights. Trots att jag startade före gryningen så hann jag inte upp tills soluppgången som jag hade hoppats men det var ändå värt besväret i de branta backarna att komma upp och se utsikten åt flera håll. Man ser Guadeloupe i söder och kan även skymta Nevis åt väster. Uppe på berget låg en massa ruiner av diverse fortifikationsanläggningar i mer eller mindre förfallet skick.

Utsikt från Shirley Heights.
En av många gamla ruiner från britternas fornstora dagar. Den stora blomställningen bakom är agave.
Ruinerna var vackra i det sneda, tidiga morgonljuset.
Ännu en utblick från Shirley Heights

Mats ägnade sig åt att titta på vackra/stora/märkliga båtar och ingen plats lämpar sig bättre än Falmouth Harbour för denna hobby. Bland annat låg den mycket speciella motortrimaranen Adastra en bit bort. Vi hörde av Cazz att den har en kinesisk ägare som är grymt snål och vill att de anställda redovisar och motiverar vart enda öre när de gör inköp. Båten ser ut som ett rymdskepp, vilket ju också namnet antyder. Som vanligt fanns här även ett antal megayachts, både segel- och motorbåtar.

Den märkliga farkosten Adastra, Hong-Kong-flaggad.

Vi fick också syn på en HallbergRassy-43:a med bruten mast och blev förstås nyfikna på vad som hänt. Det kanadensiska ägarparet kunde förtälja att det hänt då båten sommarförvarades på Brittiska Jungfruöarna. Båten hade stått väl förankrad med kölen i en grop men hade ändå kastats upp från sin plats och hamnat vid sidan om. Den hade dock klarat sig utan svårare skador mer än den brutna masten så ägarna var ändå tacksamma och tyckte att de kommit lindrigt undan. De skulle få en ny mast från Seldén inom ett par veckor. Deras båt var en av endast tre som hade kunnat lämna marinan utan omfattande reparationer. Övriga båtar befann sig mer eller mindre i vrakstadium. Svårt att föreställa sig hur det såg ut.

HR43:a med mastbrott.

Tisdagen den 21 november mönstrade Jessica av. Det har varit så trevligt att ha henne med ombord. En verklig toppengast som bidragit med så väl gediget seglingskunnande som brödbak, matlagning och inte minst ett aldrig sinande gott humör. Tack Jess för att du var med oss från Hampton! Hoppas att vi ses snart igen.

Mats och Jess åker jolle.

Efter alla dessa sociala tillställningar var det faktiskt skönt med en stillsam hemmakväll i Isa. Vi åt middag och ägnade sedan kvällen åt lite TV-tittande och läsning.

Solnedgång över Falmouth Harbour
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: