S/Y Isa

2018-03-05
16:23:29

Besök på destilleri och regn, regn, regn.

Dagarna efter våra gäster hade åkt låg vi kvar i Saint Pierre för diverse pyssel. Marie for in till tvättomaten med jollen full av tvätt och Mats ägnade sig åt att dyka under Isa för att få bort påväxt av all sköns vattenorganismer.

Isa på svaj utanför Saint Pierre.
Regn, regn, regn! Nästan som svensk sommar. Fast lite varmare…

Skurarna kom tätare än någonsin men på måndagen den 19 var de något glesare så vi gjorde en utflykt och besökte ett romdestilleri nära Saint Pierre. Det ligger bara två kilometer utanför staden upp för sluttningen så vi kunde promenera dit. Destilleriet heter Depaz och grundades redan 1651 men blev liksom allt annat nära vulkanen Montagne Pelée förstört 1902 vid det stora utbrottet. Det byggdes åter upp några år senare och har idag en vacker gammal slottsliknande mangårdsbyggnad från början av 1900-talet. Själva destilleriet är en tämligen storskalig anläggning som sköts med modern teknik. Här finns även en del äldre byggnader som visar hur romen framställdes längre tillbaka i tiden. Man hade ordnat en skyltad vandring på området som besökare kunde gå för att se de olika stegen i processen. Den mesta informationen var naturligtvis på franska men det fanns även lite kortfattad text på engelska. Självklart fanns där även en butik och en avsmakningsbar där man kunde prova de olika kvaliteterna. Vi testade ett par sorter och köpte till sist en flaska av en sort vi gillade. Sedan gick vi till restaurangen som låg vackert med utsikt över sluttningen och havet nedanför. Vi åt lunch och tittade ut över fälten med sockerrör som bredde ut. Det var nära mellan ax och limpa kan man säga.

Den vackra mangårdsbyggnaden på destilleriet Depaz.
En enorm stryparfikus (Ficus elastica) uppe vid destilleriet.
Strandkanten i Saint Pierre.
 
Ruiner från husen som förstördes i det stora vulkanutbrottet 1902.

Efter besöket promenerade åter ner till Saint Pierre och handlade några varor innan vi for ut till Isa.

Fiskande män utanför Saint Pierre.

Vädret fortsatte att vara märkligt. Det blåste hårt och regnade mycket. Våra grannar i den amerikanska båten Mojito gav sig iväg norrut mot Dominica tidigt en morgon men vände på grund av den grova sjön och hårda vinden. De hade mött vågor på mellan fyra och fem meter norr om Martinique. Eftersom vi inte hade bråttom låg vi kvar över en vecka och inväntade bättre väder. Söndagen den 25 februari hade det dock lugnat sig och vi fick en fin segling till Roseau på södra Dominica. På vägen in fick vi sällskap av en stor flock delfiner som guidade oss in. Ofta var det fem, sex individer som trängdes runt fören och många fler runt om oss. Väldigt trevligt!

 
 
 
 
 
Kommentar:
2018-03-08 @ 19:02:24
#1: ingvar Nilsson

Åhhh - så det finns stryparfikusar! Ja det finns mycket att förundras över när jag tittar på era fina foton och läser texten.

Dessa otaliga regnskurar -. kom de regelbundet varje dag vid en viss tid eller kom de bara spöregn litet hipp som happ?

Jag var i Everglades sent 70-tal mitt i högsommaren. Vid 15-16-tiden kom det varje dag ett våldsamt åskoväder med massivt störtregn, efter en trekvart var det solsken igen och luften sval o ren.

Ha det så bra önskar Ingvar

Svar: Tja, vissa dagar kom de hela tiden. Vi hann inte ens kliva i jollen förrän det vräkte ner igen. Men vi fryser inte! /Marie
syisa.blogg.se

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: