S/Y Isa

2018-05-16
11:34:00

Farväl Karibien!

Tisdagen den 24 april anlände familjen Brive till Isa där vi låg på svaj i Falmouth Harbour. Mats åkte in med jollen och hämtade dem vid Catamaran Club som var den närmsta bryggan. Lars, Lena och ungdomarna Leo och Lovisa var förstås trötta efter flygresan så efter att de installerat sig i Isa tog vi bara en kort promenad över till English Harbour för att de skulle få se världsarvet. Sedan köpte vi med oss pizza ut till båten så att var och en kunde lägga sig när tröttheten tog ut sin rätt.

Lena och Lovisa anländer med den ”lokale” taxibåtsföraren! :o)

Nästa dag lättade vi ankar redan efter frukost och styrde ut ur Falmouth Harbour. Vi satte kurs västerut och rullade ut segel. Sjön var relativt gropig men ingen av de nyanlända blev sjösjuk som tur var. Särskilt Lovisa gillade att färdas för segel och gav upplevelsen riktigt fina vitsord: ”Detta är bättre än en dag i stallet!” Det var ju inget dåligt betyg.

Lovisa står till rors och pappa Lars och broder Leo hjälper till att hålla utkik.

Vi passade också på att köra vår watermaker för att fylla vattentanken. Tidigt på eftermiddagen ankrade vi utanför Jolly Harbour och Lena och Marie tog jollen in till hamnen för att handla mat i den utmärkta butiken Epicurian. Det blev en riktig storhandling och hela jollen var överfull med kassar när vi for ut igen. Nu hade vi mat för många dagar så att vi kunde segla upp till de natursköna ankarplatserna nordost om ön. Vi hade också bunkrat upp med mjöl av olika slag för Lars är en entusiastisk surdegsbagare så goda limpor var i antågande.

Lars visar upp den första limpan han bakade. Den följdes senare av fler. Lyxigt med färskt, gott bröd!

Nästa dag fortsatte vi utmed Antiguas västkust och svängde av åt öster norr om ön men innanför det långa revet som skyddar hela den nordöstra kustremsan av Antigua. Försiktigt gick vi genom den smala rännan strax väster om den privatägda ön Long Island där de riktigt rika tar in på den lyxiga hotellanläggningen och fortsatte söderut med god utkik efter rev och andra grund. Så småningom hade vi tagit oss fram till Great Bird Island där vi ankrade. Det låg några andra seglare där men det var ingen trängsel. En vacker ankarplats i lä bakom ön och i ett område med massor av rev och småöar.

Ankarplatsen vid Great Bird Island.
Familjen Brive i Isas jolle Picnic.

Här blev vi liggande i två nätter. Vi gjorde utflykter till ön och till de närliggande reven för bad och snorkling. Det finns en liten sandstrand på ön och uppe på ön finns ett hål rätt genom berget ner till havet. Leo och Lovisa gillade att leka i vattnet vid sandstranden och alla uppskattade snorklingen.

Mats uppe på Great Bird Island.
Hela familjen Brive under vatten.
 
Great Bird Island är som namnet antyder även ett tillhåll för många fågelarter. Här häckar till exempel den lustiga arten vitstjärtad tropikfågel (Phaethon lepturus catesbyi) som är en vit sjöfågel med mycket långa stjärtpennor.
Vitstjärtad tropikfågel
Lena snorklar

Efter två nätter i denna relativa vildmark seglade vi tillbaka till västsidan och valde Deep Bay som ankarplats. Här ligger det gamla vraket Andes i mynningen och det blev naturligtvis ett spännande snorklingsmål för våra vänner. Även för oss blev det en rolig tur eftersom sikten var mycket bättre denna dag än förra gången vi var här.

Vraket Andes. Skeppet gick till botten 1905 efter brand ombord.
 
Leo visade sig vara en naturbegåvning när det gällde snorkling.
 
 
På söndagen den 29 april sökte vi oss tillbaka till Jolly Harbour för nu började det dra ihop sig för de sista förberedelserna inför seglingen tillbaka till Europa. Efter att ha förtöjt Isa på plats i marinan och duschat av oss allt saltvatten gick vi alla sex på en italiensk restaurang intill tullhuset och åt middag. Krogen drevs sedan sju månader tillbaka av svenske Ola. Ännu en svensk i förskingringen…
Sista badet i det ljuvliga, tropiska havet: Marie, Lena, Lars, Leo och Lovisa.

Nästa dag var Maries sista dag i Karibien. Mats och Lars inventerade förråden och gick igenom andra saker. Lena, Leo och Lovisa passade på att få en lång, skön dag på den fantastiska sandstranden intill Jolly Harbour och Marie njöt av att en sista gång strosa barfota i vattenbrynet. Snart väntar andra vattentemperaturer.

Den långa sandstranden bredvid Jolly Harbour. Som vanligt ingen trängsel.

På kvällen kom Karin och Hasse från BarbaSol och vi gick alla till baren i hamnen för ett slags informellt avskedskalas. Efter detta trängde vi ihop oss i Isas sittbrunn och åt Lenas goda köttfärssås med spagetti.

En avskedsdrink i baren i Jolly Harbour: Lars, Karin, Lena, Lovisa, Leo, Mats och Hasse.

Nästa morgon lämnade Marie, Lena, Leo och Lovisa båten för att göra plats för de nya besättningsmedlemmarna Sture och Anders. Nu hade de fyra herrarna några dagar tillsammans för att förbereda resan över Atlanten. Marie, som kände att hon fått tillräckligt många dagar på stora oceaner, for ut till flygplatsen för flygtransport hem till Göteborg och Lena och ungdomarna for in till Saint John's för ytterligare några dagar på ön. Lycka till skeppare Mats och gastarna Lars, Sture och Anders med seglatsen till Azorerna!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: