S/Y Isa

2016-08-03
23:31:00

The Solent och ett världsarv

Vi gick från Portsmouth söndagen den 31 juli 2016 klockan åtta på morgonen strax innan högvatten. Detta gav oss fin medström hela vägen genom The Solent, sundet innanför Isle of Wight. Det var en strålande dag, dock med väldigt svag vind. Massor av båtar på vattnet som försökte segla men det gick ju verkligen inte fort i 1-2 m/s. Vi puttrade på med motor och kom förbi flera seglingstävlingar som bara låg och drev med löst hängande segel. Om babord hade vi efter en liten stund byn Cowes som är ett känt namn i kappseglingskretsar eftersom den gett namn till The Cowes Week. När vi närmade oss slutet av sundet siktade vi de berömda klipporna The Needles som utgör den västra spetsen av Isle of Wight. Längst ut står fyren Trinity.
 
När vi hade kommit så här långt fick vi äntligen lite vind och satte segel. Självklart blev det en kryss idag igen men med strömmen med oss så gick vi ändå med hyfsad fart mot dagens mål som var Weymouth strax norr om den stora Portland Harbour. Kusten innanför oss var mycket vacker med branta sluttningar, klippor och ovanför det böljande hed- och betesmark.
Efter 52 NM och åtta timmar kom vi in i den mysiga gamla hamnen i Weymouth som visade sig vara ett mäkta populärt ställe. Båtar i massor och turister på kajerna som drack öl, åt fish-and-chips eller bara umgicks. Hela staden verkade vara fylld av ett myllrande folkliv.
Weymouth har även en lång, fin sandstrand som vi såg när vi närmade oss och även den var packad med folk. Det märks att Englands sydkust drar till sig många semesterfirare. Vi hade blivit tilldelade en plats utanpå en engelsk segelbåt och deras besättning var väldigt trevlig. Det var en familj från Cambridge med tre vuxna barn som alla tre var med ute på segelsemester. De bjöd in oss på ost och vin, vilket vi glatt tackade ja till. Pappa Tim var kirurg, mamma Lorraine var sjuksköterska och två av ungdomarna var snart färdiga med sina medicinstudier så det kändes extra tryggt denna afton om vi skulle behöva sjukvård.
 
Vi avslutade dagen med promenad ut på den södra vågbrytaren och fick en fin överblick över staden och sandstranden. Den långa piren kantades av entusiastiska fritidsfiskare med spön. En härligt stilla och ljummen kväll. Vi visste att sämre väder var i antågande, så vi njöt lite extra av den ljuvliga kvällen.
 
Måndagsmorgonen den 1 augusti fick vi masa oss upp tidigt för den innersta båten skulle gå halv sju. Efter att åter ha lagt till och ätit frukost gav vi oss ut på upptäcksfärd. Vi vandrade den långa strandpromenade med sandstranden på ena sidan och en rad småhotell och pensionat på den andra. En klassisk engelsk badort.
Vi fortsatte tills husen tog slut och vidare till ett litet samhälle längre norr ut med namnet Preston. Där satte vi oss på ett kafé och avnjöt en cappuccino och en macka. På vägen tillbaka kom det utlovade regnet och vi drog oss in i Isa för en myseftermiddag med läsning och lite planering inför kommande etapper.
 
Kvällen avrundades med en film i soffan. Regnet fortsatte att vräka ner hela kvällen och natten och vinden hade tilltagit så att det ven i riggen.
Tisdag den 2 augusti 2016 fortsatte regnet en stund på morgonen och vi gjorde oss ingen brådska. Efter lunch gav vi oss iväg på långpromenad till Portland-halvön och världsarvet Chesil Beach som är en många kilometer lång hög vall av slipade småstenar. Den vetter mot väst och skapades för tio tusen års sedan när de stora landisarna smälte efter sista istiden. Den är otroligt imponerande med sina miljarder av sten i alla kulörer. Det var ett nöje att ströva där trots att vädret inte var det bästa.
 
Onsdagen den 3 augusti 2016 hade vi hoppats på att fortsätta men vinden friskade ifrån väst så vi bestämde oss för att avvakta. Mats hade båtfixardag och Marie gjorde en ny tur till Chesil Beach. Denna dag var bättre sikt och ännu större vågor, riktigt häftigt! Idag sken solen och förstärkte alla färger. Så annorlunda det kan se ut om det är molnigt eller om solen skiner. Kitesurfarna var extra aktiva på Portlandsidan där de hade mycket vind men ingen sjö.
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: