S/Y Isa

2017-02-14
20:48:00

En svavelosande vandring till en kokande sjö

 Efter två dagars vila var det dags för nästa vandring, en heldagstur till den kokande sjön. Vi hade hört en hel del berättelser från andra seglare om den unika platsen som är en av två kokande sjöar i hela världen och vi ville verkligen uppleva denna geologiska sevärdhet. Familjen från Serendipity of Sweden hängde på, vilket var väldigt trevligt. De har också en blogg på https://syserendipity.wordpress.com/2016/03/12/serendipity/  Dessutom kom ett kanadensiskt par från båten Oasis och en tysk kille från en annan båt så blev nio som strax efter gryningen for iväg med Sea Cat, vår enastående guide.
Epifyter samt luftrötter
 
Orkideer
 
Lobster Claw, en art bland paradisblommor
 
Korallormbunke

Färden startade precis vid Titou Gorge (den djupa klyftan med en flod i som vi simmade i förra turen) och började någorlunda mjukt med måttlig stigning. Efter några kilometer kom vi in i nationalparken och leden fortsatte upp och ner över några lägre bergsryggar, mindre vattendrag och raviner. Naturen runt oss var åter igen överväldigande med en otrolig artrikedom. Massor av mossbevuxna, stora träd med olika typer av luftrötter, klängväxter, orkidéer, exotiska blommor som till exempel olika arter av paradisblomster (en kallas hummerklo eftersom den liknar just det), epifyter i mängder (plantor som växer uppe i träd utan att skada sin värdväxt), ormbunkar i alla storlekar från centimeterhöga till jätteplymer på minst tio meter.

Jätteormbunkar
 
Färden krävde både vad av mindre vattendrag och klättring på vissa ställen

Efter några kilometer började den verkliga stigningen upp till toppen av berget. Det var brant och halt och det blev ganska kallt när vi nådde upp till mer fjällartad natur på högre altituder. Tyvärr låg molnen täta runt toppen så av den vackra utsikten såg vi intet.

Utsikt ett stycke upp innan vi kom in i molnen
 
Miranda och Aubry från båten Serendipity of Sweden på toppen av berget

Efter en kort vilopaus där Sea Cat bjöd på fruktjuice smaksatt med färsk ingefära, följde vi den smala åsen en kilometer och klättrade sedan neråt igen i nästa dal. En svag doft av svavel kunde förnimmas i luften och denna blev efter hand tydligare. Det blev allt brantare och vi fick ofta ta händerna till hjälp för att komma vidare. När vi kom över en bergspuckel öppnade sig plötsligt en dal under oss som var en av de märkligaste platser vi sett. Den var endast sparsamt bevuxen och full av rykande hål och bubblande lerpölar. Heta bäckar rann här och var. Doften av svavel var stark och jord och klippor hade mustiga färger av mineraler; gult av svavel, rött av järn och svart av silver. Vi hade helt enkelt kommit ner i en av vulkanerna. Denna dal kallas Valley of Desolation, vilket ungefär betyder den övergivna dalen. Det är lätt att förstå att den här typen av platser har inspirerat till beskrivningar av Helvetet.

Valley of Desolation
 
Vår guide lotsade oss mellan de heta platserna och uppmanade oss att noga se var vi trampade för det var lätt att begå ett misstag och trampa ner i ett kokande hål. Han tog lera från ett ställe där den var mjuk och lagom varm och gav oss alla i gruppen en ansiktsmask av minerallera. Den skulle få oss att se minst tio år yngre ut efteråt, lovade han. Han lade dessutom ner tio råa ägg i en påse och pillade in påsen med en pinne i ett hål. Efter tio minuter tog han fram dem och bjöd på var sitt nykokt ägg.
Sea Cat, vår fantastiske guide.
 
Så här vackra blev vi på den naturliga spa-anläggningen i Valley of Desolation.
 
Heta källor
 
Vi följde dalen ett stycke neråt och klättrade sedan upp på dess nordsida igen. Stigen fortsatte över ytterligare några bergsryggar och djupa raviner med vattendrag tills den åter steg upp i ett månlandskap med starkt färgad och karg mark fram till en klipphylla. Där framför våra fötter låg den kokande sjön! Den var nästan helt rund och kanske hundra till hundrafemtio meter i diameter. Omgiven av branta klippväggar utom på ett enda ställe åt öster där den hade ett smalt utlopp. Tillflöde av vatten kom i huvudsak från en bäck som kastade sig över branten ner i sjön på nordvästsidan. Vattnet var stålgrått och bubblade verkligen kraftigt i mitten. Vattenångan var ofta så tät över sjön att vi inte såg ytan men då och då kom en vind som skingrade ångorna och blottlade det kokande vattnet. Svårt att beskriva och ännu svårare att fånga på bild men här är i alla fall ett försök.
Boiling Lake

Vandringen hit hade tagit fyra timmar och hade varit rätt så tuff så vi mottog tacksamt den lunchvila vi nu fick. Sea Cat hade med sig lunch till alla; sallad, rökt fisk, stekta matbananer och färskt bröd. Det smakade gudomligt på denna märkliga picknick-plats. Vi hade just hunnit äta och plocka ihop när en regnskur välde in och vi fick snabbt på oss regnjackorna igen. Vägen tillbaka var den samma som vi kommit. På ett ställe i ett av de varma vattendragen hade man byggt fördämningar av sten och skapat badpooler i strömmen. Vi kunde förstås inte motstå ett bad i naturens egen spa-anläggning och dessutom få tillfälle att tvätta av oss lermaskerna. Jag behöver väl inte ens säga att vi såg mycket yngre ut efter detta.

Bad i varma källor

Färden fortsatte tillbaka genom Valley of Desolation och upp över bergstopparna. Inte heller nu ville molnen skingra sig och visa oss utsikten. Vi var rejält trötta i vader och lårmuskler när vi kom tillbaka till Titou Gorge. Eftersom varken Ulla, Aubry, Miranda och David från Serendipity eller det kanadensiska paret hade besökt klyftan tidigare var de väldigt angelägna att få simma i den. Vi ville förstås inte vara sämre utan tog åter på oss badkläder och hoppade i, vi också. Det var något mindre vattenflöde i klyftan denna dag så strömmen var lite svagare än sist, vilket gjorde det lättare att komma fram till klipphyllan vid fallet. Åter igen njöt vi av att glida med strömmen tillbaka i det gröna, dunkla ljuset och titta upp mot den smala öppningen kantad av regnskogens alla arter. Vilka upplevelser Dominica kan bjuda på. Vilken annan plats på jorden kan erbjuda så skilda naturupplevelser som en prunkande regnskog, fjällartade bergsryggar, vackra forsande bäckar, en kokande sjö, ett månlandskap med bubblande svavelkällor, samt en flod i en djup klyfta och allt detta inom gångavstånd på en dag?

Valley of Desolation
Vandringsleden

Tillbaka i båten i skymningen gjorde vi inte mycket mer än att äta lite mat och sedan krypa till kojs. Det kändes rejält i kroppen att vi hade avverkat trettiofem tusen steg (enligt telefonens stegräknare) och dessutom i brant terräng uppför och nerför.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: